Тальк в складі косметики: боятися чи ні? 7 фактів про тальк

Останнім часом всі косметичні гуру в один голос стверджують: тальк шкідливий. Але чомусь мало хто може хоч якось аргументувати свою позицію.

Тому я вирішила пригадати університетський курс з геології і розібратися в тому що і як в косметиці з тальком. Ясна річ, про всяких дивних дослідженнях про шкоду тальку тут не буде. Самі загуглите, в разі чого.


Отже, 7 фактів про тальк в косметиці:


  • Тальк - це мінерал.

Так, саме так. Тому виробники косметики з тальком практично з чистою совістю можуть писати, що їх косметика мінеральна (що часто і роблять). З одним важливим "але". У природі тальк має безліч домішок інших мінералів, металів і органічних речовин, а у виробництві використовують високоочищену сировину, яка фактично природними корисними властивостями вже не володіє.


  • Тальк - це дуже сильний абсорбент.

Він має кристалічну структуру: просто складається з порожнистих кубиків і саме ці порожнинки "вбирають" в себе запахи, забруднення і шкірний жир (все, крім води, але про це в наступному пункті). Тому виробники так часто додають тальк в стійку косметику, в декоративку саме для жирної, комбінованої і часто проблемної шкіри.


  • Тальк гідрофільний.

Цей красень не розчиняється у воді, абсолютно її не вбирає і навіть відштовхує. Тому "б'юті-експерти", які стверджують, що тальк висмоктує з вашої шкіри воду неправі. АЛЕ. Давайте згадаємо, що зволоження шкіри досягається не стільки за допомогою води, скільки за допомогою ліпідного шару на шкірі. Фактично завдяки невеликому шару шкірного жиру, якого у сухої і нормальної шкіри і так небагато. Тому частка правди в тому, що тальк може зробити  шкіру сухішою, все ж є.


  • Тальк дуже дешевий.

Давайте згадаємо трішки математики. В аптеці 50 грамів дитячої присипки виключно з тальку коштує близько 7-8 грн. А 10 грамів пудри з тальком в складі на першому місці коштують ну точно від 100 грн. А деякі представники люксових засобів з тим же тальком вартують взагалі від 500 грн.! Для виробників тальк - це найпростіший спосіб здешевлення продукту. Але часто відчуваємо здешевлення не ми, як споживачі, а виробник, який отримує більше доходів.


  • Тальк дрібнодисперсний.

Тальк дійсно можна розмолоити до найдрібніших частинок. І здається, що в пудрі це просто відмінно, але для вашої шкіри це згубно. Такі дрібні частинки потрапляють в пори, де вбирають дуже багато всього з шкіри, розширюються і з часом викликають зміну рельєфу шкіри: розширені пори, чорні цятки, висипання.


  • Тальк складно змити.

Згадуємо пункт №3. Тальк боїться води і всіляко її відштовхує, осідаючи в порах. Тому простого вмивання водою або навіть міцеляркою, буде недостатньо. Для тесту спробуйте нанести трохи звичайної дитячої присипки і сполоснути водою руки. Навіть після, здавалося б, ретельного миття та витирання рук у вас залишиться відчуття їх гладкості, а значить тальк ще "тримається" в найдрібніших складочках на поверхні. Найкращий варіант для видалення такої косметики - вмивання в 2 етапи (маслянистий засіб + гель або пінка).


  • Тальк має накопичувальний ефект.

Якщо в складі вашої улюбленої пудри або тонального крему помічений тальк, то не варто відразу відправляти їх у відро для сміття. Дуже мало шансів, що за 1 або 2 дні, ви вже отримаєте цілий набір "подарунків". Але все ж обережною варто бути.

Звичайно, кожна шкіра різна, але виходячи з властивостей тальку можна вивести 5 правил, як користуватися косметикою з тальком без шкоди для шкіри:


  1. Використовувати праймери під макіяж або креми із силіконом, як базу, щоб трохи стримати попадання тальку в пори,
  2. Ретельно очищати шкіру після косметики з тальком,
  3. Не носити макіяж занадто довго і не забувати змивати його на ніч,
  4. Намагатися чергувати засоби з тальком і без,
  5. Не забувати, що тальк додають не тільки в пудру, але і в тональні креми, хайлайтери, рум'яна.

Сподіваюся, стаття була корисною. Всім краси, дівчата!

Коментарі

  1. я совсем недавно пришла к праймерам. Мне казалось, что моя кожа не выдержит еще один слой. Но оказалось с праймером очень комфортно. Так что, я за праймер))


    https://lolazas.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  2. Я порекомендую всіх, хто шукає позику на бізнес, містеру Бенджаміну, який допоміг мені позикою на чотири мільйони доларів, щоб розпочати свій бізнес, і це було швидко. Отримавши кредит у них, було дивно, наскільки легко їм працювати. Процес був швидким і захищений. Це, безумовно, був позитивним досвідом. Уникайте аферистів і зв’яжіться з містером Бенджаміном. lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. якщо ви шукаєте кредит для бізнесу.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

7 порад, як зробити волосся більш прямим у домашніх умовах

Тонік в догляді за обличчям: потрібен чи ні?